Tärkeää asiaa apteekkarilta

Hyvät asiakkaamme!

Ohessa tietoa Lauttiksen apteekin toiminnasta, lääkkeiden saatavuudesta ja niiden hankkimisesta koronaviruksen aikana.
Tavoitteemme on palvella koronaviruksen aikana normaalisti. Olemme laatineet riskienhallinta- ja varautumissuunnitelman, jonka avulla voidaan turvata mahdollisimman hyvin henkilökuntamme terveys ja sitä kautta apteekin toimintakyky haastavassa tilanteessa. Jos apteekin toimintaan tulisi jotain tilapäisiä muutoksia, tiedotamme niistä kotisivuillamme, Facebook-sivullamme, muissa alueellisissa some-kanavissa, apteekin ikkunassa sekä Lauttasaari-lehdessä. Tällä hetkellä kaikki toimii aivan tavalliseen tapaan.

Jos olet flunssaoireinen tai epäilet, että olet voinut altistua koronavirukselle, pyydämme ensisijaisesti välttämään apteekkikäyntiä. Voit pyytää tervettä henkilöä asioimaan puolestasi, soittaa meille tai lähettää sähköpostia: info@lauttasaarenapteekki.fi, ja tilata tarvitsemasi tuotteet. Voimme mahdollisuuksien mukaan tuoda lääkkeet ja laskun kotiovellesi. Kotiinkuljetus lähialueelle maksaa 15 €/kerta. Tuontiaika ja yksityiskohdat sovitaan erikseen. Puhelinnumeromme on 09 671 415.

Kela on ilmoittanut eilen apteekeille, että koronavirustilanteessa apteekki saa toimittaa kela-korvattavia lääkkeitä asiakkaalle viikon aikaisemmin kuin tavallisesti. Yhdellä apteekkikäynnillä voidaan asiakkaan niin halutessa pyrkiä toimittamaan mahdollisimman montaa lääkettä kerrallaan. Tällä pyritään harventamaan apteekissa käynnin tarvetta ja vähentämään siten tartuntariskiä. Lääkkeitä voi myös halutessaan ostaa ilman kela-korvausta, ja hakea korvauksen myöhemmin Kelalta. Korostamme, että lääkkeiden ”hamstraamiseen” ei kuitenkaan ole tarvetta.
Asiakastiskeillemme sekä kassalle on tilattu pisaratartunnoilta suojaavat suojapleksit, jotka asennetaan tällä viikolla. Suosittelemme tässä tilanteessa käyttämään kassalla maksutapana korttilähimaksua, kun se on mahdollista. Henkilökuntamme saattaa käyttää suojakäsineitä, hengityssuojia tai muita suojaimia, jotta tartuntamahdollisuudet saadaan minimoitua. Lisäksi apteekin pintojen siivousta ja desinfiointia on entisestään tehostettu.
Apteekissamme on hyvä lääkevarasto, ja sitä täydennetään joka päivä. Olemme varautuneet etukäteen kipu- ja kuumelääkkeiden kysynnän kasvuun, ja meillä on niitä reilusti varastossa. Lääkkeet eivät ole loppumassa tukkuliikkeistä, joten syytä hätään ei ole. Etusijalla tukkuliikekuljetuksissa ovat lääkkeet, joten vapaankaupan tuotteiden, kuten esimerkiksi vitamiinien, kuljetuksissa voi tulevina aikoina olla viiveitä. Meillä on näistäkin hyvät ja isot varastot apteekissamme. Käsidesiä saamme pian erän lisää. Tiedotamme asiasta Facebook-sivuillamme. Edelleen käsidesin käyttöä tärkeämpää on muistaa pestä käsiä lämpimällä vedellä ja nestesaippualla useita kertoja päivässä.

Nyt kannattaa välttää tilanteita, paikkoja ja tilaisuuksia, joissa tartuntavaara on suurentunut. Jos epäilet tartuntaa, älä lähde lääkäriin vaan ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Koronavirusneuvonta helsinkiläisille arkisin toimii numerossa 09 310 10024.
Suurin osa koronapotilaista sairastaa vallitsevan käsityksen mukaan taudin lieväoireisena, jolloin hoito on virustaudeille tavanomainen, oireenmukainen hoito. Kotona on hyvä olla varalla sopivaa kipu- ja kuumelääkettä sekä toimiva kuumemittari. C-vitamiini ja sinkki voivat tutkimusten mukaan lieventää tällaisen taudin oireita ja mahdollisesti lyhentää sen kestoaikaa. Riittävästä nesteensaannista tulee myös huolehtia.

Me apteekissa olemme tukenasi tässä poikkeuksellisen haastavassa ajassa. Terveydenhuollon väki tarvitaan hoitamaan koronapotilaita, mutta myös kaikkia muita potilaita tavanomaiseen tapaan. Samoin apteekkien väki tarvitaan huolehtimaan oman alueensa asukkaiden lääkehuollosta. Yhdessä selviämme tästäkin tilanteesta!

Terveisin apteekkari Risto Holma ja koko Lauttiksen apteekin henkilökunta